12 května 2022

instatní INSPIRACE v knihách

 Knížky čteme za různými účely.

V tomto článku bych vám ráda představila 5+1 tipy na knížky, u kterých:

  1. Nemusíte být kdovíjací nadšenci do čtení
  2. Budou vás bavit od začátku až do konce
  3. Zaručuji instatní inspiraci v už průběhu samotného čtení (ne-li při pohledu na obálky knih)

Máte-li zájem být inspirováni, směle čtěte dál!

Kreslený svět podle Annie

Úžasný komiks o necelých dvě stě stránkách, který vás provede světem začínající umělkyně. Setkáte se nejen s tím, že hlavní hrdinka pochybuje sama o sobě a o své tvorbě, ale zároveň hledá řešení a je kreativní všemi možnými způsoby. Rozhodně nezůstává jen u kreslení a malby.

Komiks je rozdělený do podkapitol, jež můžete vzít i jako námět pro vlastní skicák.

Celkově knížka je zpracovaná nádherně, garantuji vám, že se budete ke knížce vracet jenom, abyste se pokochali jejími ilustracemi. Navzdory zacílení na skupinu dospívajících, myslím, že tento komiks potěší opravdu každého. A každá stránka vás bude znovu a znovu inspirovat.

Autorka: Laura Lee Gulledge (autorka knihy je i její ilustrátorkou)

Vydavatel: Mladá Fronta, 2013

Kde sehnat? Dostupné na eshopech a z druhé ruky






Rafaelova škola


Pokud jste pravidelnými čtenáři, oblíbenost Rafaelovy školy nelze přehlédnout (článek pro, který byla právě tato série inspirací zde). Tato původně osmidílná série z českého prostředí plná magie, víl, kentaurů a jiných nadpřirozených bytostí, kde bylinky léčí, kameny mají duši a příroda má hlavní roli, je inspirací doslova napěchovaná! (minimálně první čtyři knihy ;) 

Kromě tajuplného světa, který vás nadchne, je to prostředí pro nadšené knihomoly (o detailní popisy knihoven a knihomilné postavy tam určitě nouze není). Série vás nasměruje, jak hledat kouzlo v každodenních věcech, přírodě a přírodních jevech kolem nás. Propojíte si mýty a dějem knihy, a ačkoliv to není žádná DIY kniha, návodů, jak si vyrobit barvu na vlasy, amulety pro štěstí či lásku, drobný dárek pro radost nebo vlastní sadu tarotových karet, je tu nespočet.

(Takový mini spoiler – moc ráda bych někdy vzala celou sérii a zrecenzovala ji trošku netradičním způsobem. Vzala jednotlivé návody, co jsou v knize popsané, a vyzkoušela je, jestli opravdu fungují. Protože vyrábět podle vaší oblíbené knihy, to je zážitek pro každého knihomola.)

Autorka: Renata Štulcová

Ilustrace: Jarmila Marešová

Vydavatel: Mladá fronta, 2011 (nová vydání s původními ilustracemi Maitrea, 2017)

Kde sehnat? vydání Mladé fronty - spíše v antikvariátech, nová vydání i v knihkupectvích a na eshopech. Tato starší vydání, která vidíte na fotkách seženete teď už spíše z druhé ruky (i když Tanec nág nebo Rohy faunů s původní obálkou čas od času ještě na eshopech záhlednu). Nová vydání, která ale mají měkkou vazbu a ne tak pěkné přebaly, dostanete na eshopu (na webu Maitrei - když budete kupovat celou sérii, seženete knížky za hodně slušnou cenu).

 








Za nádherné ilustrace i obálky (v případě vydání od Mladé Fronty) je zodpovědná Jarmila Marešová. A věřte, že ty ilustrace jsou všechno, jen ne odfláknuté. Třeba v prvních díle budete mít pocit, že listujete herbářem starých mistrů. 

Chlapec, krtek, liška a kůň

 

Knížka přirovnávána k Malému princi…pominu-li „děj“, ilustrace jsou v obou knížkách ikonické. Jestli z těchto tipů je nějaká knížka, kde toho moc ke čtení není, je to rozhodně tato (ano, je skoupá na slova, ale ne na myšlenky). Se svými 126 stránkami na velmi kvalitním papíru ji můžete mít přečtenou za odpoledne.

Inspirovat vás může samotný text nebo ledabylé ilustrace, které jsou dokonalé sovu nedokonalostí. A když už si knížku nehodláte kupovat, stejně jako všechny ostatní knížky, doporučuji aspoň prolistovat!

Autor a ilustrátor v jedné osobě: Charlie Mackesy

Vydavatel: Pragma, 2021

Kde sehnat? Nová knížka, takže v dostupnosti problém nevidím.





Kočíčí zlato


 Nejstarší kniha tohoto článku je opět komiks. Kromě zajímavého příběhu, který určitě poukáže na několik zajímavých skutečností, se zde autorka nebojí své postavy převlékat do nejrůznějších bláznivých módních kreací. A hádáte správně – samotná autorka je nadšenec do šití (do čehož vás zasvětí ve své m doslovu). Pokud vás opět neinspiruje samotný příběh, módní kreace jsou vhodné i pro neextremistické vyznavače, kterým móda a oblékání není úplně lhostejně.

Drobné varování (které ale ani v mých očích knihu nesnižuje) – původně měl mít komiks tři díly, z nichž se u nás vydal jen díl první. V zahraničí se vám možná poštěstí sehnat díl druhý (já jej nemám), ale autorka sérii bohužel nedopsala (nebo spíš nedovydala). Na druhou stranu – první díl má příjemně otevřený konec, který vaši kreativitu nezabije, naopak podnítí ;) Věřte mi, jestli na ni někdy narazíte, tento komiks si opravdu chcete minimálně přečíst.

Autorka a ilustrátorka v jedné osobě: Amy Reeder Hadley

Vydavatel: Alpress, 2007

Kde sehnat? Pouze z druhé ruky






Doufám, že vás exkurze do literárního světa potěšila a narazili jste na něco, čím jste se inspirovali (nebo co si rozhodně chcete přečíst).

Máte-li sami knížky, které vás osobně inspirují (a knihy samotné nemusí být nutně ilustrované! U všech výše uvedených si stojím zatím, že text v kombinaci se skvělými ilustraci právě tvoří onen dokonalý komponent, ale je mnoho knížek, kde jen samotný text stačí), těším se, že je zmíníte v komentářích! Ráda je zařadím do budoucích výběrů (protože se obávám, že tento typ článku rozhodně nebude poslední!).

Která se zmíněných knížek vás zaujala a proč? 

Máte sami nějakou knížku, kterou můžete číst pořád znovu a znovu?

 

 

25 komentářů:

  1. Chlapec, krtek, liška a kůň má v mé knihovně krásné místo a včera jsem si zakoupila podobnou knihu, Panda a dráček :) moc se na ni těším :) a už přemýšlím, komu ji koupím jako dárek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panda a dráček? To se budu muset podívat v knihkupectví, děkuji moc za tip :) Jinak zrovna pro tuto knížku už mám pár vhodných adeptů, co by ji mohlo ocenit :D

      Vymazat
  2. Už dlouho jsem si nepřečetla žádný komiks! Kreslený svět podle Annie zaujal velice, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že Kreslený svět podle Annie tě určitě nezklame :D

      Vymazat
  3. Nejsem sice moc vizuálně orientovaný člověk, ale Chlapec, krtek, liška a kůň mě zaujal okamžitě. A když jsem uviděla tu stránku s notami... tak dvojnásob :-) Opravdu krásný styl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta stránka s notami mě též uchvátila! Jestli jsem někdy v notách viděla hudby (noty číst moc neumím), tak v tomto případě :D

      Vymazat
  4. Nic z toho neznám, ale ty ilustrace jsou teda ve všech knihách fakt nádherné ♥ Zaujaly mě snad všechny tituly z toho důvodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ilustrace jsou překrásné, všem knížkám to dává úplně nový rozměr :D

      Vymazat
  5. Téda, bylo by super, kdyby jsi udělala netradiční recenzi <3
    Chlapce, krtka, lišku a koně jsem dala ségře k Vánocům a oboum se nám knížka moc líbila. Nejen myšlenky, ale i ilustrace jsou moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  6. Neznám ani jednu, líbí se mi tak Chlapec a kůň. Já četla Introvertka ve vlastním světě na způsob komiksu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Introvertku napíšu na seznam a podívám se po ní :D Děkuju moc za tip :D

      Vymazat
  7. Teda, to je ale tipů! Rozhodně věřím že některé určitě stojí za přečtení, jak říkám já, takové to, na jedno brdo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku nechápu komentář, ale odnáším si z toho, že bys asi raději větší variabilitu v knihách. Je to tak?

      Vymazat
  8. To jsou ale krásně ilustrované knížky, radost pohledět :D A věřím, že i číst :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za inspiraci :) já znám pouze Chlapec, Krtek, Liška a Kůň a teď je nová kniha Panda a Dráček - moc pěkná.
    Zdraví Terka z flavoursofamellia.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Pandě a Dráčkovi už jsem taky několikrát slyšela, musím na ni mrknout v knihkupectví :D

      Vymazat
  10. Tvořilko, psala jsem sem komentář už před nějakou dobou a koukám, že se nepublikoval. Ach jo :( ...
    Chlapce, krtka, lišku a koně jsem dala ségře k Vánocům. Oběma se nám knížka moc líbila :) Vyzkoušet návody zní suprově :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ty komentáře poslendí dobu taky blbnou. Taky jsem pár komentářů psala na několikrát :/
      Děkuju moc za zpětnou vazbu,věřím, že do těch návodů se půstím :D

      Vymazat
  11. Žádnou ze zmiňovaných knih neznám, ale zaujala mě Rafaelova škola, vypadá kouzelně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě knížky zaujaly. Prnví čtyři můžu doporučit!

      Vymazat
  12. To je moc hezká inspirace! Ani jednu knihu neznám, ale opravdu mě zaujaly :)) Kouknu na Chlapec, krtek, liška a kůň :)

    OdpovědětVymazat
  13. Super typy! Teraz som už dlhšie nečítala 😅😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příchází léto a věřím, že na knížky bude čas! :D

      Vymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?