04 srpna 2022

NETRADIČNÍ závěr knížní série - DIY přebal

 Už tomu budou dva roky, co jsme se rozhodly vzít břímě grafických designerů obalu sedmého dílu naší oblíbené série Rafaelova škola. Teď vychází poslední díl a my si nemohly ujít tu příležitost a vytvořit unikátní přebal finále celé série a doufat, že se naplní naše očekávání týkající se děje.

A když ne, tak budeme mít aspoň stylový přebal, který oživí naši knihovničku.

Tímto vás srdečně zvu do tvořícího procesu, který na vás vyskočí po rozkliknutí článku!

Před dvěma lety jsem si připravila hned několik podkladů pro obaly. Konrétně pět kusů náhodných A3 bylo zničeno, obarveno a psychicky připraveno na to, že jednou-možná-v-budoucnu-někdy se z nich stanou alternativní obaly celé série Rafaelovy školy.



 Opravdu si myslíte, že nemáme se ségrou vymyšlené obaly pro všechny díly? Chcete znát pravdu? Měly jsme. Do momentu, než jsme zjistily, že knížek bude devět místo původní osmi plánovaných. Teď s tou devátou, to budeme asi muset malinko přehodnotit (čtetě: vymyslet jakou barvu dáme závěrečnému dílu... myslím, že to bude hodně záležet na tom, zda se nám bude konec líbit xDD)
Ale zpět k pointě...černá byla použita na sedmý díl, zbývají čtyři. Tři obaly byly původně myšleny už na vydané knihy (a to konkrétně na třetí, čtvrtý a šestý díl....u pětky budeme dělat, že ta knížka neexistuje :DD)
 
Takže kterou barvu jsme zvolily na osmý díl?
(nápovědu hledejte zde a zde)

 Ono není fér, že příspěvek s výsledkem už byl zvěřejněn na instagramu (takže někteří z vás už asi měli menší spoiler). Ale i přesto jsem se rozhodla, že by bylo fajn zaznamenat celý proces tvoření i v článku.

Náčrt, beta verze a další náčrt

(fotka zdroj viz)

 Náčrt a plán je proště must-have. Tento ústřižek papíru mám v archivu už od dělání obálky sedmého dílu. A pořád ho tahám s sebou a hledám, když uvažuju o tom, že budu tvořit další obálku. Pro porovnání sem dávám i barvy obálek zvolené Maitreou (ve spoustě se shodneme, s některými, ale nesouhlasíme...konkrétně třeba s osmičkou nebo sedmičkou)

Původně to vypadalo, že zůstaneme jenom u tvoření sedmého dílu, ale když autorka na storýčku zveřejnila výzvu čtenářům na vytvoření obályk pro osmý díl, to jsme nemohly jen tak nechat být. Zároveň tam zveřejnila i co by obal měl obsahovat.

Název osmého dílu zněl Princezna klenotů. A co vlastně ty klenoty jsou? Pominu-li jejich oficální názvy v knize, můžete si je představit jako symboly na vykládacích kartách (meče, kopí, pentakl/mince a pohár). A přesně tyto symboly by podle autorky na obalu neměly chybět.

Návrhů, jak obal vytvořti bylo několik, v průběhu celého procesu došlo i k několika menším změnám, přesto jsme však zachovaly mustr předchozího obalu - hřbet byl prakticky identický, přední strana obsahovala název knihy, série a jméno autorky a zadní strana obalu umožnila kreativně se vyřádit.

Klenoty v praxi

Původně bylo v plánu osadit přední stranu obalu kolečkama, kde budou znázorněny klenoty. Ale vzhledem k plánovené ilustraci, kde byly všechny čtyři klenoty obsaženy, jsem usoudily, že by to bylo příliš. (mimochodem není žádná sranda dělat obal na knihu, jejíž tloušťku neznáte a zároveň udržet motivy upřestřed stránky, aby to nevypadalo divně xD)

Klenoty v kolečkách se proto přesunuly dovnitř knihy, tedy na klopy, které se navlíknou na stránky a uvidíte zmíněné motivy při otevření knihy.

Big fluffy unicorn....

Hrdinka knihy je typická holka. Mám chuť napsat, že miluje růžovou (což není pravda). Pravdou ale zústává, že je to pořádná nákupní maniačka, parádí se o sto šest a na jednorožce nedá dopustit. Vzhledem k tomu, že ale motiv jednorožce se v příběhu opakuje a zde prý měl hrát klíčovou roli, nakonec si vysloužil tu čest být na zadní straně knihy.

A pokud vám zadní strana knihy připomíná tarotovou kartu, pak jsem uspěla. Přišlo mi to jako dobrý způsob propojení všech dílčích motivů.


 

Kochací fotky na závěr...

Tentokrát jsem si s focením docela vyhrála, musím se přiznat. Obvykle bývá toto část, která mě tolik nebaví. Když jsem ale obal navlékla na sedmou knihu (aby držel tvar) a začala se kochat knížkou ze všech úhlů, užívala jsem si i práci fotografickou.





 




 



12 komentářů:

  1. Páni, obal se ti moc povedl! Vůbec bych neřekla, že sis ho sama vyrobila. Jsi moc šikovná :) Já naposledy šila kosmetickou taštičku pro kolegyni do práce, jen tak pro radost :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. No, čo povedať, proste wow! 😍

    OdpovědětVymazat
  3. Jakože wow?!! To snad není možné, jak jste šikovné! Viděla autorka vaše dílo? Zasloužily byste si nějakou odměnu, protože to je dokonalé!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Autorka obal viděla, trošku mě zklamala malá odezva, ale vždycky když obal vidím, tak si užívám, jak postupně proměňujeme naši knihovnu a to byl vlastně cíl 😃 Přesdílení mezi ostatní fanoušky knížky nám udělalo velkou radost😃

      Vymazat
  4. Přebal je naprosto dokonalý! Ani bych nepoznala, že sis ho vyráběla doma :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?