27 června 2024

UMĚLCEM v přírodě aneb PLENÉR


 Co může být romantičtějšího než západ slunce?

Ranní ptáče by hlasovalo pro jeho východ.

Malování obrazů.

A co spojit zajímavý terén, západ slunce a malování?

Vznikne vám improvizovaný plenér.
 
 
 Tentokrát ale autorkou nápadu nebyla sama Tvořilka, s tímto geniálním podnětem přišla jedna velmi inspirativní duše, jež nás nedávno poctila svou přitomností. A vlastně ji i vy, milí čtenáři, znáte z článku minulého a kupodivu ne zas tak starého. Chcete hádat?
 
Napovím vám, že článek vyšel tento rok v lednu.
 
Jednalo se o kreativní článek. 

Týkal se pití, které by Tvořilka nepozřela ani omylem, navzdory tomu, že velká část světa na něm ujíždí.

Další nápovědy? Myslím, že netřeba, rovnou vám sem hodím odkaz na článek, kde můžete alespoň po kreativní stránce podlehnout tomu neochvějně známému hořkému nápoji (mimochodem teď je ideální počas na to ho využít k barvení papírů, rychle to schne ;)) A ano, chybí tam jméno oné neznámé inspirativní osoby, adresa a podrobný popis zevnějšku, ale to bych vás připravila o to kouzlo a možnost si tu milou osobu zbožňující kávu určitého typu.

Každopádně původní nápad byl prostý, na Instagramu vlastně ne úplně neobvyklý. Dvojice či menší skupina lidí si vezme papír/plátno, stanoví si časový limit a mění si plátna/papíry do doby, dokud není veledílo hotové :) Tak prosté to je.
 
Tvořilka tedy naházela do batohu (samozřejmě všechno bylo ultra promyšlené a několik dní dopředu naplánované :DDD) všechny možné výtvarné pomůcky, co byly po ruce, tři kinder vajíčka, vodu pro unavené poutníky a spolu se vydali na kopec kopcovitý, z něhož krásný výhled se nabízel. A západ slunce ještě hezčí.
 

A abyste mohli na podobnout improvizovanou akci vyrazit, připravte si:

  • plátna/výkresy - počet podle zúčastněných osob (pokud výkresy, vemte si i nějakou podložku) 
  • fixy
  • pastelky
  • tužku a gumu (někdo si to rád nakreslí předem, i když tady brzo zjistí, že na to není čas xD)
  • černý centropen anebo liner (na detaily)
  • vodovky (snadno s nimi uděláte pozadí a rychle schnou + si k tomu vemte štětce a láhev s vodou)
  • sprej (to je pro fajnšmekry, kteří nějakým disponují)
  • pro pokročilé akvarel, tuš, redispero,... fantazii se meze nekladou. 

Jen pozor! Berte s sebou věci, které podle vámi zvoleného intervalu kreslení mají šanci uschnout, anebo alespoň se dají vrstvit. Akryl nebo olejovky tedy vynechejte xD

Tak a teď, když už máte všechno nabaleno, můžete vlstně kreslit s námi. Teď, jako správný Alzheimer hodně přemýšlím, jaký jsme zvolili časový interval... tři minuty? Pět minut? Vím, že času to bylo tak či tak málo :DDD

Ale rovnou vám můžu říct, že jsem začala "kreslit" metalickým sprejem a pak přemýšlela, zda uschne. Uschnul. Naštěstí jsem to nepokazila všem :DDD

Řeknu vám, že nejlepší byly ty koentáře v průběhu kreslení. "Co už?!" To nikoho ani nepřekvapilo,. Možná tak napoprvé. Ale nejlepší byly ty komentáře náhodných zjevení objektů, které by tam původní autor ani nečekal. 
"Jé, to vypadá jako Austrálie." 
"V Austrálii břiza?" 
"A proč je v té Austrálii sova?
"No počkat, fénix? Co ten tam dělá?"
"To je drak, ale nestihla jsem mu nakreslit hlavu."
"Takže bezhlavý fénix v Austrálii... no potěš koště xDDD"
 
Ale věřím, že mnohé podobné zachytitelné i nezaznamenatelné poznámky provázely celé kreslení. Ovšem myslím, že nastal čas, abychom vám představili naše veledíla! Začneme již tou zmiňovanou Austrálií.
Mimochodem sám původní autor, jehož záměry jsme tak kvalitně pozměnili, se opravdu držel tématu plenéru a maloval své okolí. Bříza byla prvotinou na tomto obraze. A klidně můžete tipovat, co jsem tam dokreslila já :DDD
Druhým počin bych nazvala "Snová pláž valencijská" anebo též "Návrat". Ten druhý název mi zní poeticky a tajemně....Budeme je muset oficiálně pojmenovat, když už jsme u toho! Máte nějaké náady na jména obrazů?
A nesmějte se! Až se proslavíme, budou mít nevyčíslitelnou hodnotu ;) :DDD
A ano, zvířátka máme rádi, zde je přítomen nejmenovaný stařík pejsek, který by na pláž kvůli horku ani nepáchl :DDD Proto to přídavné jméno "snová" :DDD
Třetí obraz je romantika a abstrakce sama. Znázorňuje neutuchající lásku ke... kopcům. A procházkám. A včelaření. Nejspíš i k levandulím, jak to tak vidím.
Autorův záměr? Zcela jasný! Milujte se, množte se a pracujte jako ty ty včely. Anebo buďte radioaktivně vysílající jako to slunce? Kdo ví. Hlavně nevypouštějte do ovzduší srdíčkové balónky, ať se ptáci neporaní!
A na závěr článku vám tu nechám západ slunce z téhož dne.
Bylo to krásné, milé přátelé.
Příště to dáme zas.
Ať uvidíme evoluci našeho umění!

Plenérům zdar!

 
Copak hezkého plánujete na prázdniny?
Kde ve vašem okolí byste se vydali kreslit vy?
A co byste kreslili?

2 komentáře:

  1. Obrázky jsou to zajímavé. Mají něco do sebe.
    Jinak já moc nechodím kreslit do přírody. Možná je to škoda.

    OdpovědětVymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?