19 ledna 2023

TINY HOUSE: ráj pro asociály


Loni v únoru mě čekala vlastně první minidovolená.

Darovaná. Speciální.

Konečně jsem si mohla vyzkoušet tiny house na vlastní kůži.

Takže vzhůru se mnou do Rudolfova.

Na jeden boží zážitek limitovaný metry čtverečními.
 
Kdy jste se na něco naposledy těšili jako malí? Dobře, Tvořilko, to se u tebe stává tak třikrát denně, sto pěta čticetkrát do měsíce a v rámci roku - to raději nebudeme kalkulovat. Když mě něco nadchne, tak mě to nadchne grandiózně a jen tak nepustí. Obzvlášť, když jde o Tiny house! 
Chápete?! Jako opravdový tiny house ze dřeva, dřevotřísky a...trubek! Prostě živý...teda ehm skutečný, hmatatelný a na dva dny jenom náš!
Tak přesně tak a ještě víc, jsem se těšila na naše první soukromé "na samotě u lesa" (bez toho lesa), které bylo díky čiré náhodě a obrovskému štěstí díky výhře u Radšiknihu na jednu noc jenom pro nás (teda ne, že by se nás tam zas tolik vešlo xD)
 
Ale teď už laskavě - co je to ten tiny house? Omílat ty anglicismy pořád dokola, jako bys prostě nemohla říct třeba pidi domek... dej s tím pokoj a začni laskavě vysvětlovat.

Čas na definici

Tiny house nebo též pidi domek na kolech je bytová jednotka, která může sloužit k trvalému pobytu. Zahrnuje jak obývák, kuchyň či ložnici, často i koupelnu (může být součást domečku anebo zvlášť). Většinou život v takovém domku jde ruku v ruce s minimalizmem, DIY (ty těch anglicismů nenecháš, co? :P) a unikátním designem. (Pro názornou ukázku mrkněte na youtube kanál zde) Ve světě i u nás se pořád bojuje malinko se stavebním zákonem, aby se mohly domky připojit na síť, ale v tomto má odbornost sloužit nemůže...

Bylo nebylo...

Nedaleko Českých Budějovic, mezi Rudolfovem a Adamovem, na poli se týčí pidi domek. Ano, zmiňovaný tiny house. A ano, už povídání bylo dost, čas na fotky!

Exteriér

Do domku se dostanete spíš žebříku, než schodech....
A ty nožky, nak terých stojí, určitě odkazují na chaloupku z Mrazíka xD

Vedle domku je gril a taky posezení z palet, ať je kde trávit čas v letních měsících.

K čemu je tato záhadná trubka? Inu aspoň nějaké napojení na zem tu je. Ne úplně na kanalizaci, ale svůj účel to splní.

Interiér

Hned při vstupu vás po pravici uvítají dveře do koupelny a po levici málem zakopnete o kamna (ne, není to tak strašné, jak to zní, jen místo je zde opravdu využito s maximální efetivitou ;)

Kamna lze využít například k uvaření čaje či kávy, případně k regulaci teploty v domku v chladnějších měsících. Nemusíte topit dlouho a domek se krásně vyhřeje!

A když už je v domečku hezky teplo, přímo se nabízí hupsnout do dvou pořádných ušáků, vzít knížku a kochat se výhledem!
Ano, výhled může znamenat i místní spíž, pokud jste nepočítali s tím, že budete čaj potřebovat. Najdete tu všechno k přežití a ještě malou pozornost od pronajímatelů (jako jsou chipsy, šampáňo anebo croissant)
A co ta mystická koupelna?
 Pořád, Tvořilko, nechápu, co ta trubka na začátku. 
Jak to mají vyřešené?

Koupelna a záchod v jednom

Vítejte v koupelně. Žádná voda. Žádná kanalizace.
Pitnou vodu na umytí/pití najdete ve skleněné nádobě. Plus tu jsou k dispozici samozřejmě vlhčené ubrousky pro náročné ;)
A jak funguje záchod?
Tomu bylo v mailu s instrukcema věnováno dost prostoru. 

Varování: pokud to nechcete vědět, přeskočte následující dva obrázky odhalující tajemství!
Záchod je rozdělen na dva části - do přední části putuje potřeba tekutá a ta pak rourou do země, zadní část se otevírá při dosednutí a tam do pytle směřuje potřeba další.
 
Každopádně tak či tak je třeba i v případě pánů na záchod dosednout, abyste trefili ten správný otvor.
 
Zápach je pak řešen zapnutím ventilátoru (což nám osobně přišlo, že moc nepomáhalo, naopak to libou vůni rozptylovalo více po místnosti koupelny, za dveře nic cítit nebylo ;) - a tím, že jsme tam byli v únoru, přes noc, tak i když jsme topili, nás zápach neobtěžoval/nenarušoval náš pobyt)

A co spaní?

Ne neustlali jsme si v ušácích. Nahoře (kam vylezete po žebříku) jsou dvě velké matrace, kde se čtyři lidé vyspí úplně v pohodě.

Na obě strany máte pěkný výhled, takže se můžete kochat i vleže.
A u vyšších lidí je třeba dávat pozor na hlavu, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout ;)

Celkové hodnocení:

Já jsem si ten pobyt tam tak strašně užila! Až je to těžké slovy zachytit... A jak je to možné? Může za to samotný tiny house?

Tak zaprvé - pobytem v pidi domku se mi vlastně splnil můj sen, tiny housy sleduju, strašně mě inspiruje, co krásného a funkčního jsou lidé schopni vytvořit a hodně jsem do budoucna přemýšlela o tom navrhnout si vlastní. A vyzkoušet si ho na vlastní kůži....hned má člověk jasnější představu, jestli ano, nebo ne :D

Další důležitá a úžasná věc - tento baráček NEMÁ wifinu! No, není to skvělé?! Upřímně v dnešní době, kdy je připojení všude, je velmi těžké nebýt připojen (už i v klášteře mají wifinu...překvápko, co? Ano, jsem starý předsudkář xD). A čas strávený offline je neskutečně cenný. Obzvlášť na dovolené. Takže to jsem ocenila maximálně.

Orientace domečku na západ vybízela k další netypické činnosti. Jen tak sedět a počkat si na západ slunce. V mezičase si povídat o všem možném, nebo jen tak nasávat atmosféru. A ticho.

Domeček je moc hezky řešený. Všechno je čisté, přírodní, útulné. Kamna tvoří srdce domku, stejně jako ty ušáky, z kterých se vám nebude chtít vstávat. A potřebuje knihomol něco víc? I deky, knihy a hry tu najdete, takže nudit se nemusíte. Anebo můžete.
Lokalita je dobře zvolená, není to úplně samota u lesa, v Rudolfově vás dokonce čeká i muzeum za symbolické vstupné, stejně tak v okolí se nabízí spousta příležitostí na výlety, kdyby vaše srdce toužilo po dobrodružství.
My nikam nespěchali. Uživali si to maximálně. A stálo to za to.
Jela bych sem znovu?
Myslím, že pro teď tiny house splnil svůj účel. Pokud bych měla možnost navštívit další pidi domky (budu ráda za jakékoliv tipy!), jela bych hned. Vlastně bych jela kamkoliv s takovou báječnou společností, naprostým klidem a prostorem pro objevování nových věcí!

P.S. Komu nestačilo foto výše, může omrknout video od zmíněné Míši z Radšiknihu ;)
P.S.S. Případně tento sranda domeček najdete na internetu pod názvem Tripeek a dá se rezerovvat i přes stejnojmenný instagram, kdyby vás to lákalo (nope, není to spolupráce, na to jsem moc chudý bloger/příležitostný pisálek, ale přišlo mi fér to uvést, neboť mi došlo, že jsem jméno výše nezmínila.

Na jakou dovolenou/výlet nejraději vzpomínáte a proč?
A co pro vás taková dovolená znamená? Co musí/měla by obsahovat?




16 komentářů:

  1. Místo na čtení jak dělané ♥ Přečetla jsi tam nějakou knihu? Jako největší atrakce mi tam příjde ten záchod, to je celkem síla :D Má dovolená by měla obsahovat určitě návštěvu kavárny. Nejraději vzpomínám na Edinburgh a Řím, obě města jsou moc hezká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaká kavárna tě ve zmíněných mistech zaujala?😃 Knihu jsem nepřečetla ani jednu😅 Ale být tam déle, vezmu si s sebou celé auto knih😂

      Vymazat
  2. No, dovolená může být jakákoliv. Jen nesmí člověku ničímpřipomínat práci.
    A Tini house připomíná zašívárnu, kam si může na tři dny zalézt a jen tak si rozjímat, meditovat, číst si. Ale i psát básně takže by to bylo, nyslím, fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonale jsi to místo popsala! A věřím, že básně by tam šly samy😃

      Vymazat
  3. Ja som tu už 300 rokov nebola čo :D krásny domček, určite sa oplatí navštíviť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky teď nestíhám lomentovat všechny blogy, musím to příští týden napravit!
      Určitě stojí za vidění 😃

      Vymazat
  4. Tak to vypadá nádherně <3 na podzim jsme byli v krásném útulném domečku v Holandsku, kde měli retro styl a bylo to tam top :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je moc hezký miniaturní domeček. :D Dovolenou si v něm dokážu skvěle představit.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé místo a zajímavý nápad na netradiční ubytování :) Musím se ale přiznat, že pro mě by tiny house byl asi až moc stísněný a necítila bych se tam dobře :) Já moc ráda vzpomínám na glamping Nebespaní, což byla taky netradiční dovolená v oáze klidu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebespaní? To si musím vygooglit!
      Taky jsem se trošku bála, že to bude stísněné, ale mile mě to překvapilo :D Je to menší, ale na žití dostatečné. A zase to člověka vytáhne ven a snaží se si užít krásné počasí, když je! ;)

      Vymazat
  7. Tak to jste si to museli moc užít. Ten západ slunce je opravdu boží. Já takhle ráda jezdím ke strejdovi do maringotky, kde sice je televize, ale včetně suchého záchodu a vaření na plynové bombě. Neskutečná atmosféra :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být krása! Marigotky mají své nezaměnitelné kouzlo, já ji jednou navštivila a vzpomínám na to doteď :D Člověk se hned cítil jako cirkusák na cestách xD

      Vymazat
  8. Krásné! Už několikrát jsme si říkala, že kdybych měla/chtěla žít sama, tak si namísto panelákového bytu koupím malý pozemek v zahradní kolonii, kde bych si nechala postavit právě tiny house. Jen přípojku na vodu a elektřinu bych ocenila, ten suchý záchod se musí dost špatně udržovat.

    OdpovědětVymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?