23 února 2023

DORT pro vytrvalé a odvážné

 Jeden nápad z útrob internetu, který jsme malinko upravili vlivem osudu.

Pivní dort.

Tvořený abstinenty.

Na to se dá říct jen jediné.

Hodně štěstí.

Mám tu pro vás jedno poměrně jednoduché a tak trošku pinterestové DIY. Podle fotek můžete určit, že to byl dárek pro jednoho povánočního oslavence. A jak na to?

Budete potřebovat:

    1. IDEÁLNĚ  pití v PLECHOVCE (pokud chcete náročnější variantu, připravte si 11 lahváčů)
    2. Zbytky kartonu (hodí se nějak větší kartonová krabice nebo kartonové obaly například od balíčku, co vám nedávno přišel)
    3. Izolepa (Široká. Čím šikovnější budete, tím méně jí budete potřebovat. Já jí spotřebovala dost :DD)
    4. Tavnou pistoli (a spoustu nábojů. Co nezachrání izolepa, pošéfí tavka)
    5. Svíčky (protože ty potřbeuje každý dort, ne? Čajové nejsou nutností, využijte klidně ty, co máte doma. Doporučuju je instalovat klidně až na místě, kde bude dotyčný dort sfoukávat. Pravděpodobnost, že vám cestou upadnou je totiž docela velká, nehledě na typ lepidla, co použijete.)
    6. Dekorační prvky (mašličky, rustikální pokus o slámu, nálepky, třpytky....cokoliv čím, vytuníte a zamaskujete to, co se vám nebude líbit ;)
    7. Bednička nebo podložka (v které budete následně dort převážet)

 

Máte všechno nachystáno?


Tak jdeme tvořit.

A pro ty, co si nepřipravili pevné nervy, tak doporučuji i ty ;)

Konstrukce saomotného "dortu":

  1. Než začnete výrobu dortu, rozmyslete si dobře, kolik pater chcete tvořit. Od toho se odvíjí počet plechovek či lahví, co budete kupovat. Anebo obráceně - máte-li už doma plechovky, klidně můžete vytvořit patra tři, máte-li lahve, z vlastní zkušennosti dvě patra jsou strop.
  2. Připravte si podložku nebo bedničku. Dort se docela pronese a není od věci začít patra rovnou tvořit přímo na žádaný povrch.
  3. Teď už přejdeme k samotnému "pečení". Já na spodní patro použila 7 lahví, na horní pak lahve 4. První patro jsem začala tvořit tak, že jsem si sedm lahví naskládala na karton do tvaru hexagonu a orientačně na karton obkreslila "půdorys dortu".
  4. Odkreslený "půdorys" vytuňte pravítkem, ať to trochu vypadá a vystřihněte.
  5. Ze zbytků kartonu vystřihněte pruh. Délka bude odpovídat obvodu hexagonu, výška klidně i do půlky etikety na lahvích.
  6. Pruh nalepte pomocí tavné pistole po obvodu vystřihnutého "půdorysu", vznikne vám tác, do kterého naskládáte zpět vaše lahve tvořící první patro. Chcete-li mít patro bytelnější, klidně vystřihněte "půdorysy" dva a takto zesílíte dno.
  7. Lahve k sobě v této fázi už můžete přilepit izolepou. Izolepou opravdu nešetřete. Nechť lahve drží opravdu při sobě.
  8. A jak vytvoříte patro druhé? Opět půjde o hexagon. Vezmete si karton a tentokrát velikost hexagonu odhadnete podle hrdel lahví spodního patra. Načrtnete a opět vystřihnete. V tomto případě však rovnou vystřihnete hexagony dva.
  9. První hexagon, co vám poslouží jako "půdorys" druhého patra, zatím odložíte na stranu.
  10. Druhý hexagon opět přiložíte na víčka lahví spodního patra a tužkou si zazančíte střed víčka. (Proč? Když s tácem sedmi lahvemi se budete pokoušet přenést, jejich slepení izolepou, nemusí být dostatečné. Lahve mají zaoblené strany a proto k sobě úplně nenaléhají. Jeslti jste si mysleli opak, tak to jsme na tom stejně. Z hexagonu protoo vytvoříme kartonový "spojovák", který se nasune na hrdla lahví a zafixuje lahve proti pohybu vůči sobě). Bod/střed víčka bude střed kříže, který v kartonu nastřihnete. 
  11. Hexagon pak, jak už bylo zmíněno nasunete na hrdlo lahví a tím vytvoříte stabilní spodní patro.
  12. Druhý hexagon, co jste dali bokem přichází opět do akce. Opět mu vystřihnete pruh (délka = obvod hexagonu, výška = do půlky etikety). Tneto pruh můžete klidně udělat vyšší, abyste zamaskovali kartonový spojovák, co jste vytvořili v předchozím kroku. (Když budete pruh lepi, klidně ať přesahuje základnu na obou stranách. Respektive - tím, že nalepíte pruh, vytvoříte nejen tác na horních patro, ale i víko pro patro spodní.
  13. Na tác/víko, co tvoří horní patro naskládáte lahve a opět je k sobě pořádně přilepíte izolepou. Obmotejte klidně opět několikrát.
  14. Vytvořte spojovák na horní patro. (pokud jste tento krok pro spodní patro přeskočili, teď je to docela nezbytnost pro stabilitu dortu). Postupujete stejných způsobem, ale tentokrát nevytváříte hexagon, ale čtverec. Nezapoměňte vystřihnout křížky, které pak nasunete na hrdla lahví.
  15. Dortová konstrukce je hotová. Teď se bude už jenom dekorovat.

Rady do života:

  1. Pokud jste ve fázi nákupu, fakt se vyhněte lahvím. Plechovky vám celý proces strašně zjednodušší.
  2. Pokud na tácech horního nebo spodního patra vám lhave jezdí (mají tam moc prostoru), využijte karton, co vám zbyl. Vystřihněte z něj pruh, z kterého uděláte trojboký hranol (bez podstav samozřejmě) a tento trojboký hranol strčte jako klín do vytvořeného tácu. Pokračujte v tomto kroku tak dlouho, dokud lahve zůstanou nehybně existovat na tácu a při pohnutí dortem, nikam neujíždí.
  3. Nelepte lahve oboustranou lepící páskou k sobě. Nemá to cenu. V tomhle jsou opět plechovky přilnavější. I když daleko snažší je je oblepit klasickou lepící páskou.

Dekorační postup:

  1. Máte-li k dispozici slámu, seno, vyplně, co vypadají esteticky, nebo třeba krepový papír, použijte je na vyplnění pater tak, aby se sklenice opravdu nemohly hnout. Zároveň nezapomeńte, že tyto mají hlavně estetický účel. Takže vyplňujte esteticky!
  2. Pokud se vám nelíbí rustikální vzhled kartonu, máte dvě možnosti - potáhnout patra před složením dortu, anebo přelepít pouze viditelné okraje po sestavení dortu. Použít můžete úplně cokoliv, co vás napadně a do máte doma. Klidně ovázat mašlí! (mašli však doporučit nějaký způsobem přychytit/přilepit k podkladu, ať vám opět při přenosu dortu nesklouzne)
  3. Svíčky! Ty jsme nalepili na místě oboustrannou lepící páskou přímo na víčka. Samozřejmě můžete nějak odozbit desku, na které dort ponesete a zapíchnotu svíčky tam. Kreativitě se meze nekladou.
  4. Pokud máte pro oslavence přání či penežní dar v obálce, lze snadno tuto karitčku/obálku zastřičit za okraj jednoho z pater (viz obrázek). Esteticky to pozvenese dort a vám to uvolní ruce.

 

Celá tato sranda mi zabrala jeden večer samozřejmě před oslavou. Podle pracovního postupu můžete poznat, že zde bylo mnoho kroků, kde jsem musela opravdu improvizovat a  většina věcí se vymýšlela opravdu za pochodu. Materiál mi byl dán osudem a času jsem též neměla úplně nazbyt. Ale výsledný počin udělal radost.

Na to, že oslavenec dortům neholduje, tak tento si náramně užil.

 

Kupujete dárky dopředu anebo všechno na poslední chvíli?

Máte nějakou zajímavou historku, když jste něco vytvářeli/opravovali/upravovali na poslední chvíli a jak to dopadlo?

 

12 komentářů:

  1. Super! Doteď jsem dorty jen pekla, teď bych se mohla inspirovat a také se pokusit něco vytvořit. Třeba dort s různou kávou nebo takový dort z knih (♥♥♥) Dárky většinou na poslední chvíli, ikdyž nedávnou jsem dávala kamarádce knihu v lednu, přestože jsem ji objednávala v srpnu. Ještě ke všemu mi ji musela dovést do zahraničí ségra, protože jsem ji nechala samozřejmě doma, takže ikdyž jsem měla dárek s předstihem, kamarádka místo v prosinci ji dostala až v lednu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort z knih nebo dort z kávy? Přivedla jsi mě na nápad xD Ještě teda netuším, jak ho realizovat, ale ono se něco najde ;) A kamarádka musela mít obrovskou radost, žes na ni tak myslela ;) (mrk mrk)

      Vymazat
  2. Jé, tak to by mě ani nenapadlo! To je úžasný, vypadá to parádně! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá do na pěkně náročný dort. Asi ho zkoušet nebudu. Leda snad nějakou snadnější verzi z prázdných ruliček od toaleťáků. Je to můj oblíbený materiál.

    OdpovědětVymazat
  4. Kámo, jakože cooo??? Obrovský klobouk dolů. Četla jsem ten návod a měla pusu dokořán. Musí to být strašně těžké :D jsi fakt dobrá, povedlo se ti to moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten návod je velmi detailní, takže to může na první pohled vypadat ještě složitěji, než to ve skutečnosti je. Neříkám, že to není piplačka, ale za tu radost to stojí :D

      Vymazat
  5. Jee, to je super nápad! U nás se dorty moc nedávají, máme s partnerem oba narozeniny těsně před Vánocemi, kdy je sladkého všude až až, ale na pivní dost si snad vzpomenu jako na prima tip, jak klasický dort nahradit a udělat radost něčím originálním. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás právě už dorty jako takové též nejsou tak populární jak bývaly. Já třeba slavím těsně po Vánocích a mám to podobně jako vy s přítelem - sladké už nechci ani vidět xD

      Vymazat
  6. Na toto by som ja nervy určite nemala :D Veľmi kreatívne, muselo to dať veľa práce.

    OdpovědětVymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?