10 února 2022

Vlastní KALENDÁŘ/DIÁŘ (různé tipy)

Svět diářů se poslední dobou rozrostl neskutečným způsobem. Objevily se diáře motivační, cvičící, diáře, co s vás udělají lepšího člověka. Zároveň se z toho stal efektivní reklamní produkt, kde celebrita může uplatnit svá životní moudra a může tam nacpat neomezený počet svých fotek, co se jí nahromadily někde v archivu. Též jsem nedávno zjistila, že mít jeden diář vlastně normální není, běžné je mít tři až pět.

Takže pokud jich máte málo, nebo vám pořád nezlevnili ten váš vysněný, mám tu pár tipů, jak si svůj diář vyrobit.

A když návod neuplatníte teď, jsem si jistá, že příští rok, jako když najdete.

Jak jsem byla nedávno upozorněna – nový rok přece není dost dobrý důvod načínat nový diář. Takové věci lze praktikovat v průběhu roku kdykoliv.

Nechte mě vám představit svět plánování v úplně jiném světle.

Tvoření zdar!

 

Možná je to tím, že jsem stále student, ale vidím obrovskou výhodu v tom si věci vyrobit. Zaprvé - získáte něco originálního, co nikdo jiný nemá. Zadruhé - uděláte si to přesně dle vašich představ. A zatřetí - často tím ušetříte nemalé peníze. Jistě, diáře se v dnešní době dají pořídit opravdu za pár korun, na druhou stranu, čím více požadavků na diář máte (ať už ne úplně průhledný papír, měsíční rozložení, více místa na poznámky, habit trackery či nějaké motivační citáty), tím dražší kousek si ve výsledku ulovíte. A nepřestává mě udivovat za kolik korun občas vidím obyčejný sešit jen proto, že jsou v něm tečky, které jsou díky narůstající popularitě trendy.

Ačkoliv minulý rok jsem většinu svého plánování směřovala do svého #neBUJO (bullet journal, který byl vlastně předělaný klasický denní diář z výprodeje -> více zde), v letních měsících jsem naprosto přešla na tzv. měsíční plánovač. Celková cena mého plánování se tedy skládala z diáře za pět korun, elastické gumy, která krotila přetékající rozměry diáře a spousty lepidel, které jsem hojně využívala ve svém kolážování. Ve výsledku to byl pro mě neskutečně produktivní rok, který utužil mou lásku ke stříhání a lepení a diář jsem se nebála vést tak divoce, že by se někteří „profesionální“ bullet journalisté možná divili.

Ale vzhledem k tomu, že každý má jiný vkus a požadavky, právě proto je tu tento mišmaš článek, který vám má ukázat, co je vlastně na trhu, respektive, jak snadno ušetřit peníze, když si chcete vytvořit vlastní diář. Navíc je úplně jedno jestli bude datovaný či nikoliv. A když už ho nebudete chtít využívat sami, je to skvělý dárek za pár korun, na který se určitě nebude prášit.

Co budete potřebovat?

  1. Základním předpokladem pro tento projekt je TISKÁRNA.  Nemusí být barevná (neboť barvy jsou drahé a vytisknete pár stránek a minimálně jedna vám hned dojde, takže barevný tisk není úplně mou preferencí), ale pokud možno funkční. Když zároveň umíte s tiskárnou pracovat, ovládáte různé nastavování jako je množství stránek na A4, oboustranný tisk, bude to pro vás hračka. Když ne, zlanařte technika rodiny. Velice užitečný je i program FinePrint, který je ke stažení zdarma. Obsahuje možnost tisknout „brožuru“, která je pro přípravu diáře úplně ideální.
  2. Další, co se vám bude hodit je KARTON, ať už z klasických krabic od zásilek nebo třeba od cereálií. Ten využijete hlavně jako základ pro desky diáře.
  3. A pokud chcete desky opravdu vytunit, není nic lehčího, než využít obrázky z takových těch velkých nástěnných kalendářů. Získáte pěkný lesklý a poměrně odolný obal, na kterém bude atraktivní motiv dle vašich preferencí. Lze samozřejmě využít i jakýkoliv balící papír, který budete mít po ruce (ukázka, jak můžou vypadat desky s balícím papírem, je třeba tady v článku).

Nejen měsíční plánovače

Na následujících odkazech najdete všechny možné tipy plánovačů od týdenních přes měsíční, až po celkový přehled roku, které můžete použít buď jako součást svého diáře, anebo jako záležitost samostatnou, kterou budete mít třeba na stole.

Na výrobu budete potřebovat pouze tiskárnu.

Stačí vám jen rozkliknout daný odkaz, zdarma si soubor stáhnout a vytisknout (můžete si na tiskárně navolit formát A4 nebo A5 podle vámi preferované velikosti). Zvolíte-li jednostranný tisk, budete mít i spoustu místa na poznámky na zadní straně, pokud vám dané rozložení s místem na poznámky bude stačit, pro ušetření papíru doporučuji tisk oboustranný.

Vytisknuté stránky pak můžete secvaknout sešívačkou, sepnout kancelářskou svorkou, nebo chcete-li si s tím dá víc práce, vytvořít z kartonu desky.

 Předpřipravené plánovače pro rok 2022:

Další plánovače (hlavně ty nedatované) k vytištění najdete v tomto článku v sekci Plánovaní.

Tečkované sešity

Pokud býváte v papírnictví pozorní, ceny sešitů se liší nejen v rámci značek a potisků na přední straně, ale často se liší cenově i na základě toho, co mají uvnitř. Nejvtipnější mi přijde, že takové sešity s pevnými deskami, které jsou bez linek (tzn. uvnitř je čistý papír), jsou často mnohem dražší než ty samé sešity s linkami nebo čtverečkovaným papírem.

Velice moderní je teď též tečkovaný zápisník. Ten bývá stejně jako sešity nelinkované cenově dražší. Chcete-li tedy levnou variantu, není nic jednoduššího než si najít šablonu s tečkami (podobně lze vytisknout i třeba notový papír, milimetrový…..šablon je na internetu bezpočet). Mohu doporučit tuto stránku, kde si stáhnete různé varianty v PDF a zdarma.

Vytisknuté papíry sešijete veprostřed sešívačkou, předtím dle vašich preferencí můžete vytvořit desky z polepeného kartonu anebo si na karton ozdobit dodatečně. Zda však doporučuju použít měkčí karton, nikoliv ten tlustý z krabic. Zajímavou alternativou může být i šitá vazba, kreativitě se meze nekladou. Obdobným způsobem  si můžete vytvořit i Cestovní deník (odkaz tady).

 Diář snů

A teď už samotný diář. 

Stejně jako se meze nekladou  předchozím případě, i tentokrát je úplně na vás, jak diář bude vypadat. Někomu vyhovují sloupce, někdy jiný potřebuje řádky, další tam bezpodmínečně musí mít ten a ten přehled. Dám vám sem odkazy na různé weby, kde bezpochyby najdete všechno, co si do diáře můžete přát. Stačí vybrat to správné pro vás, stáhnout si šablony a jednoduše vytisknout. Opět zdarma.

Kromě předpřipravených šablon vygenerovaných na webu stojí za zmínku i šablony pro MS Word a Excel. Jsou vytvořené tak, že často stačí dopsat počáteční datum a automaticky se vám čísla a měsíce doplní i ve dnech následujících.

Pár tipů na závěr

Často jsem zmiňovala možnost vytvořit si desky či použití sešívačky. Na druhou stranu, nastavíte-li si při tisku větší okraje, můžete použít děrovačku a listy si vložit do kroužkových desek. Nemusíte tedy tak precizně svůj diář plánovat, listy si můžete kdykoliv přehodit nebo doplnit o ty aktuálně potřebné.

Dalším tip se týká tisku. Budete-li ve Fineprintu formou brožury tisknout více jako dvacet listů (např. osmdesát), doporučuji vytisknout více brožurek (po těch dvaceti listech), ať se vám to lépe váže (ať už budete využívat šitou vazbu nebo preferujete sešívačku). Tisknout méně listů není výhodné jen z důvodu vazby, ale i z toho důvodu, aby se to vytisklo správně. Má tiskárna čas od času po tom dvacátém papíru už chytne dva papíry zároveň a pak to udělá paseku i v dalších stránkách.

 

Ať už se pustíte do výroby či nikoliv, věřím, že článek vám přinesl inspiraci minimálně na vytvoření dárku pro vaše známé.

A pevně věřím, že vás to utvrdilo v tom, že kdo hledá, najde na internetu opravdu cokoliv. 

Do čeho investujete vy, když si chcete udělat radost?

 

 

 

8 komentářů:

  1. Tisknout si diář na tiskárně mě nenapadlo, zatím vyplňuji poctivě rukou. :) Jsem náročná na kvalitu papíru, takže obyčejný papír do tiskárny mi na psaní inkoustovým perem nevyhovuje a ty luxusní vysokogramážní zase neschroupe domácí tiskárna. Prázdný sešit na diář mě proto stál více, než hned několik již vyplněných "obyč" diářů, ale zase si říkám, že je to takový malý kousek dostupného luxusu, co pak dělá radost po celý rok.

    Díky za tip na Fineprint, neznala jsem, i spoustu krásných plánovačů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těma vysokogramážníma papírama máš pravdu. Na některá média je kancelářský papír naprosto nedostačující, na druhou stranu už jsem zažila i pár kupovaných diářů, kde byl papír ještě tenší než ten zmíněný kancelářský a to už se tam člověk bojí psát i propiskou. Proto úplně souhlasím - stojí za to si opravdu ušetřit tu práci a investovat, d okvalitnějšího papíru, obzvšláť máš-li bullet journal mnebo chceš zkoušet různé výtvarné techniky :D
      A jsem moc ráda, že jsem ti malinko rozšířila obzory :D

      Vymazat
  2. já si každý rok kupují od stejné firmy a dotvořím si ho sama, letos tam mám polaroidové fotky a samolepky :) píšu si tam různými barvičkami :) úplně celý si ho vyrobit bych nezvládla :) a prohlašuji, že jsem divná... mám jen jeden :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já až do loňska měla též vždycky jeden, letos se mi to, ale tak nějak sešlo, takže jsem přemýšlela, co s tím druhým xD
      Polaroidové fotky jsou skvělým zpestřením diáře, bohužel polaroid nemám. Ale nějaké ty fotky si do diářže občas vytisknu :D

      Vymazat
  3. Jsi moc šikovná! Jak dlouho ti výroba jednoho diáře (třeba 20 stránek) trvá? Netušila jsem, co všechno za tím stojí. Díky za tipy na motivy. Jak říkáš, na internetu se toho dá najít spoustu :) Vlastnoručně dělaný diář udělá určitě velkou radost <3
    PS: Jak je na horách? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časová výroba se hodně liší. Záleží, kolik různých typů plánovaču chci zkombinovat do jednoho diře (když tam chci přidat např roční přehled, měsíční přehledy, volné stránky atd.) Pokud ale pominu vybírání toho, co vytiksnu a samotný tisk, tak obal i se svázáním diáře udělám do hodiny. Obal i vlepená vazba musí často mezitím uschnout. Většinou ale diář dělám v průběhu několika dní po chvilkách ;)
      P.S. Na horách bylo parádně :D

      Vymazat
  4. Kdybych měla funkční tiskárnu, tak bych si možná občas nějaký měsíční přehled také vytiskla. Píšu a kreslím tabulky v diáři ručně a je pravda, že je to někdy dost zdlouhavé a není na to čas. Pokud si ale dobře vzpomínám, barvy do tiskárny nebyly zrovna nejlevnější a nám se nechtěli pořád dokupovat, takže v tom ručním psaní pravděpodobně vytrvám. Zdá se mi to jako úspornější varianta. :D
    Mimochodem, na svém blogu jsem také zrovna napsala článek o svém diáři. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek si moc ráda přečtu!
      Upřímně - na kreslení měsíčních přehledů jsem malinko líná, to je proces, který mě moc nebaví. Neříkám, že barvy do tiskárny nejsou investice, ale článek je koncipován tak, aby si člověk vystačil s obyčejnou černobílou tískárnou a předtiskl si šablonu diáře, který si může dozdobit podle svého ;)

      Vymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?