08 prosince 2022

#DIYjednohubky: OBÁLKY

Univerzální způsob, jak zrecyklovat téměř jakýkoliv typ papíru? Obálky. Různé kapsičky. Případně desky. Ale obálku uděláte fakt ze všeho.

Nevěříte?

Beru to jako osobní výzvu vás přesvědčit o opaku ;)

Čas na další inspirací nabitý fotočlánek!
 

Z balícího papíru

Vánoce jsou tady a s ním i spousta balicího papíru. Já osobně nejsem naučená papír při rozbalování trhat, naopak rozbaluju izolepu po izolepě a hezky opatrně. A ačkoliv znám spoustu lidí, co nechápavě nad mým počínáním kroutí hlavou, je strašně hezké vidět rok, co rok staré motivy baličáku, které mě provázejí už od dětství a používají se rok, co rok znovu. Navíc ten papír časem "změkne" (těžko se to popisuje, kdo nevyzkouší, nepozná) a je poddajný skoro jako látka a hrozně příjemný na dotek...

Ale zpět k balicím papírům. Pokud tedy zvládnete papír nerozškubat, nebo vám zbyde dostatečně velký kus, který je vám líto vyhodit, zkuste z nich vytvořit právě vánoční obálku. Další rok jako když najdete ;) (A nemusíte kupovat drahé obálky na poukazy a vyrobíte si velikost přesně na míru ;)) Jestli tápete, jak obálku vytvořit, internet nabízí spoustu variant, já většinou tvořím od oka (inspirační video ZDE)










Můžete si všimnout, že toto je ideální způsob, jak využít všechny zbytky a útržky papíru, které máte v zásobě, válí se vám doma nebo se objeví pod stromečkem. Hodně často dekoraci na obálkách dělá vystřižený segment s původního vánočního papíru. U červenozelených obálek rub byl zelený - odtud ty proužky, jindy kolečko s motivem oživí štítek pro adresu/věnování (což je obyčejný kancelářský papír, z jedné strany již popsaný). Ten se dá krásně využít i na podlepení, aby vystřižené motivy na pestrobarevném papíře vynikly.

 Dejte starých obálkám nový život

Druhý tip (jenž můžete libovolně kombinovat s prvním) se týká využití obálek, co vám chodí v rámci pošty. Obálky ke katalogům, obálky s průhledným okýnkem z banky nebo pojišťovny, obálky, co byste normálně vyhodili.... Ano, i tyto obálky Tvořilka nerada trhá (připadá si totiž u toho barbarsky a mrzí ji pohled na zdecimovanou obálku....i když takové obálky už párkrát využila ve svých projektech :D), většinou odstřihne tenký proužek z kratší strany anebo zkouší štěstí a obálku se snaží rozlepit. Ale představme si, že obálku máme a co teď s tou popsanou, na první pohled už nepoužitelnou šeredou?


První věc, co je třeba vyřešit, že znovu zalepení obálky - respektive vytvoření klopy, která obálku po vložení cíleného obsahu (ať už přání nebo poukázky), dopis zapečetí. To je první věc, na kterou při maskování a následném znovu využívání myslím. 

Druhý důležitý bod - množství původního textu a dalších komponentů nutných k zakrytí.

Když víte, co potřebujete zakrýt a vymyslíte, jak to provedete (např. na kraj obálky nalepíte obrázek, co obálku přesahuje -> a tím získáte jednoduchý systém následného zalepení/zapečetění obálky). Můžete zase využít všechno, co se vám válí doma, zrecyklovat balicí papíry, vystřihnout něco z časopisu nebo katalogu nebo si obrázek vytisknout. Lze využít washi pásky, samolepky, papírovou izolepu, ale klidně i motivy z obalů  např. od potravin nebo oblečení (někdy obrázek jídla poslouží stejně dekoračně jako květiny, obzvlášť pokud dotyčná toto jídlo zbožňuje ;) Inu fantazii se meze nekladou, stejně jako věcem, co jste schopni najít doma ;) (ano, už jsem na cestách tvořila mnohokrát a často jsem byla překvapená, co všechno člověk může vystřihnout třeba z papírové nákupní tašky - obecně třídíte-li papír, často stačí jenom nakouknout tam)

Na závěr jeden příklad za všechny příklady... 

Kafíčkové přání a tematicky laděné balení pro jednoho fanouška White Ice Latté ;)



Pozadí a croissanty milostivě poskytl Starbucks. Ano, je to nalepeno zrcadlově, protože to pak lépe vyniklo, z druhé strany potisk byl nepříliš patrný. Ale Starbucks byl dalším oblíbeným podnikem, tak proč ho nezakomponovat ;) Když k tomu přidáte ještě třeba pozvání na kávu ;)


Tady jsem experimentovala s plastem (donuty byly součástí obalového materiálu) A pokud chcete někam nalepit něco plastové, vím o třech možnostech - oboustranná lepicí páska, izolepa a vteřiňák. Každé má své výhody a nevýhody a hodně záleží, kam taky plast lepíte. Ale určitě nedoporučuju nic plastového lepit na ohyb ;)

Motivy na zadní straně tvoří ubrousky z jedné španělské kavárny, kde k obrázku byl vždycky i motivační citát. S ubrouskem se moc hezky pracuje, zapamatujete-li si jedno pravidlo - nejdřív natřít lepený povrch a pak až na něj přikládat ubrousek. Budete-li se pokoušet natírat ubrousek (i když vám bude ostávat třeba jen růžek), ubrousek se potrhá nebo rozmočí (a následně potrhá xD)

Ano, tato obálka je zhotovena z McDonald tašky. Vepředu jsem přiznala logo McCafé, zezadu vypadá takto.

Dárek byl též zabalený do McDonald tašky. Svým způsobem sloužil i jako monogram oslavenkyně :D (Ono i vlastně samotné McCafé by mohlo být zkratka pro "kafe slečny Cornélie", nebo "Milá Cornélie, jedno kafíčko pro tebe...")

Otázka k zamyšlení:

Obal, kterého produktu je pro vás natolik lákavý, že byste si ho nejraději někam založili, vylepili, nějakým způsobem ho uchovali nebo rádi použili znovu, neboť je líto vám ho vyhodit?

Články s tématem využití všeho možného:



12 komentářů:

  1. Také jsem jednou vyráběla obálku. Byla do mého junk journalu. Na výrobu jsem ale nepoužívala balicí papír, ale staré noviny barvené kávou, obrázky květin vystřižené z časopisů a kousek washi pásky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noviny jsem ještě nezkouešla barvit :D Ale s kávou mě docela baví experimentovat. A chtěly bych vyzkoušet i cibulové a avokádové slupky :D

      Vymazat
  2. Jsem moc ráda, že jsem měla tu čest obdržet takovýto výtvor ♥ Je to výborný nápad. Moc se mi líbí, jak si kreativní a dokážeš si pohrát opravdu s jakýmkoliv materiálem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolik chvály až se tu ze mě stává kečup! Děkuju moc!

      Vymazat
  3. Perfektné využitie tvorivosti :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že toto je jeden z nejjednodušších kreativních projektů, u kterého se nejen rozvíjí kreativita an maximum, ale strašně si u toho vždycky odpočinu :D

      Vymazat
  4. líbí se mi takhle recyklace :) skvělý nápad :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty seš taková šikulka! Dokážeš využít opravdu všechno :) (i ten Mekáč:DD). Já si pamatuji, že jsem do baličáků balila učebnice :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si taky pamatuju :D A pak se na zavřené učebnice dalo krásně kreslit :D Nebo psát taháky :DDD

      Vymazat

Bez komentáře jsou mí čtenáři jako vzduch...dáš mi vědět, že jsi tu byl?